Organisatie
ANBI-status
Het Nederlands Tegelmuseum heeft de status culturele ANBI-instelling. Schenken aan instellingen met een ANBI-status biedt belastingvoordelen.
Het Nederlands Tegelmuseum staat bij de Belastingdienst geregistreerd als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent dat het museum geen successierecht of schenkingsrecht behoeft te betalen over erfenissen en schenkingen. Iedere euro van bijdragen komt volledig ten goede aan het museum. Daarnaast heeft het schenken aan instellingen met een ANBI-status zekere belastingvoordelen.
Lees hier meer over schenkingen aan het museum >>
Statutaire naam
Stichting Nederlands Tegelmuseum “It Noflik Sté”
Inschrijfnummer Handelsregister: 41047837
Fiscaalnummer: 812064987
Bankrekeningnummer
NL71 RABO 0368 5401 89 t.n.v. Stichting Nederlands Tegelmuseum
Stichtingsbestuur
Voorzitter: Diederik von Meyenfeldt
Secretaris: Pieter J.G. de Ree
Penningmeester: Marga van Berkel
Leden: Gerda Brust en Hester Veltman-Kamp
Directeur: Eric baron Mackay
Jaarverslag 2022 & 2023
Het jaarverslag is een beknopte samenvatting van onder andere de activiteiten, tentoonstellingen en belangrijkste cijfers en resultaten.
Lees hier het jaarverslag van 2023 >>
Lees hier het jaarverslag van 2022 >>
Neem contact op bij vragen of voor meer informatie
Nederlands Tegelmuseum
Eikenzoom 12, 6731 BH Otterlo
Telefoon 0318 591 519
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Lees hier meer over ANBI op de site van de belastingdienst >>
Contact
Nederlands Tegelmuseum
Eikenzoom 12
6731 BH Otterlo
Nederland
Tel. +31 (0)318 591 519
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Organisatie
Stichting Nederlands Tegelmuseum “It Noflik Sté”
Ook bekend als: Nederlands Tegelmuseum
Missie en beleid
Het Nederlands Tegelmuseum toont als enige museum in Nederland de ontwikkeling van de Nederlandse tegel vanaf de zestiende eeuw tot nu toe. Onze missie is de grote cultuurhistorische waarde van de antieke tegels, tegeltableaus en in toenemende mate ook modern keramiek aantrekkelijk zichtbaar maken voor jong en oud.
Lees hier het beleidsplan voor 2021-2025 >>
Structuur
Bestuursleden
Voorzitter: Diederik von Meyenfeldt
Secretaris: Pieter J.G. de Ree
Penningmeester: Marga van Berkel
Leden: Gerda Brust en Hester Veltman-Kamp
Medewerkers
Directeur: Eric baron Mackay
Conservator: Dr. Johan A. Kamermans
Marketingcommunicatie & PR: Mandy Vermeer en Romy Hasselaar
Financiën en Administratie: mr. Annette P. Meier-Wieringa
Coördinatie bezoekersbalie: Tineke van Lith
Medewerkers: Jelly G. Gribnau-van der Kamp en Ute Koning
Erven, schenken, giften en ANBI fiscale regeling
Eric Mackay
Expositiecommissie
Eric Mackay (voorzitter)
Johan Kamermans
Ger de Ree
Peter Berben
Frans Klein
Lamberthe de Jong
Jaarverslagen
Het jaarverslag is een beknopte samenvatting van onder andere de activiteiten, tentoonstellingen en belangrijkste cijfers en resultaten.
Lees hier het jaarverslag van 2023 >>
Lees hier het jaarverslag van 2022 >>
Lees hier het jaarverslag van 2021 >>
Lees hier het jaarverslag van 2020 >>
ANBI
Het Nederlands Tegelmuseum staat bij de Belastingdienst geregistreerd als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).
Vacatures
Directeur
Het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo zoekt een inspirerende en strategische directeur die het museum naar een nieuwe toekomst kan leiden. Met een rijke collectie aan historische en moderne keramiek, speelt het museum een belangrijke rol in het behoud en de presentatie van een bijzondere tak van Nederlands design. Als directeur bent u verantwoordelijk voor innovatie, bezoekerservaring, financiering en de strategische ontwikkeling van een mogelijke nieuwe locatie.
Heeft u een passie voor erfgoed en zet u zich graag in voor een kleine culturele organisatie? Dan biedt deze functie een unieke kans om een blijvende impact te maken voor dit museum.
Tuinman
Heb jij groene vingers en wil je bijdragen aan het behoud van een unieke culturele plek? Het Nederlands Tegelmuseum is op zoek naar een enthousiaste vrijwillige tuinman die zich wil inzetten voor het onderhoud van onze sfeervolle museumtuin. Als tuinman ben je een onmisbaar deel van ons team en help je de tuin te behouden als een groen visitekaartje van het museum.
Vrijwilligers m/v
Wil je ook het Tegelmuseum helpen en vrijwilliger worden? Wij zijn voor één of meer dagdelen per week op zoek naar enthousiaste gastheren- of vrouwen.
Als gastheer- of vrouw verwelkom je bezoekers, verkoopt tickets en souvenirs en geeft een korte uitleg over het museum.
Lees hier de hele vacature >>
Geschiedenis van het Nederlands Tegelmuseum
De heer G. Feenstra, architect BNA te Arnhem, heeft het grootste deel van de tegelverzameling, die nu in het museum staat, bijeengebracht.
In 1963 heeft hij de Stichting Tegelmuseum “It Noflik Sté" in het leven geroepen en een deel van zijn verzameling daarin ingebracht. Een ander deel gaf hij in bruikleen. In 1975 heeft de Stichting met steun van o.m. de provincie Gelderland en de gemeente Ede de bruikleencollectie van de heer Feenstra aangekocht. Deze beide overheidsinstellingen houden het museum door subsidies in stand.
Belangstellenden en een aantal verzamelaars hebben zich verenigd in een “Stichting Vrienden Nederlands Tegelmuseum". Deze Stichting geeft jaarlijks een publicatie over tegels uit. Ook houdt ze ieder jaar een bijeenkomst. Tevens geeft ze het museum wetenschappelijke adviezen.
Samenwerking
De focus van ons museum is gericht op samenwerking met andere erfgoedexposanten en de toeristenorganisaties. Het hoofddoel is om samen het cultureel erfgoed op allerlei plekken binnen de gemeente Ede aan een zo breed mogelijk publiek te tonen en aan te sporen tot een bezoek. Zij worden uitgedaagd om te dwalen door de geschiedenis van Ede en de collecties die door de musea verzameld zijn.
Door samenwerking en verbinding zal meer publiek bereikt kunnen worden en ook nieuwe doelgroepen uitgedaagd worden om de geschiedenis van erfgoed te ontdekken en te waarderen.
CultuurPunt Ede
Samen met Cultuur Punt Ede en de collega musea in onze regio is een educatief programma ontwikkeld om (school)kinderen plezier te laten krijgen in museumbezoek. Verder is samen een Leerlijn Erfgoed ontwikkeld en er wordt ook gebruik gemaakt van o.a. gezamenlijke nieuwsbrieven en schoolboard activiteiten voor het onderwijs.
Digitaal Tafelen
Een samenwerking met Edese musea en het Gemeentearchief van Ede. Samen laten wij belangstellenden op een interactieve manier kennis maken met onze collecties en met verhalen uit Ede. In het Nederlands Tegelmuseum staat een digitale tafel.
Vrienden van
VRIENDEN NEDERLANDS TEGELMUSEUM
Stichting Vrienden Nederlands Tegelmuseum is een groep van circa 500 mensen in binnen- en buitenland die het Nederlands Tegelmuseum een warm hart toedragen. Ze ondersteunen het museum actief en delen hun kennis en passie voor de Nederlandse tegel.
Vriend worden
Als Vriend heeft u gratis toegang tot het museum. U mag 1 introducé gratis meenemen. Tevens krijgt u 10% korting op de meeste artikelen in de museumwinkel. U ontvangt u jaarlijks de publicatie TEGEL en wordt met de nieuwsbrief van de Vrienden op de hoogte gehouden van ontwikkelingen en activiteiten die de stichting organiseert.
Het lidmaatschap bedraagt:
Vriend: € 30,00 per jaar
Vriend voor het leven: € 500,00
U kunt zich aanmelden via de website www.vriendennederlandstegelmuseum.nl of tijdens uw bezoek aan het museum.
Pagina 1 van 2