fbpx
tegelmuseum-04.jpg
Johan Kamermans

De museumvlogs van conservator Johan Kamermans kun je lekker thuis op de bank bekijken. Johan vertelt in zijn vlogs over thema’s uit het museum, zoals het productieproces van de tegel en de tableaus van viswinkel Rienstra. Leuke verdieping vooraf of na je bezoek aan het museum!

Bekijk hieronder de verschillende video's. Veel kijkplezier!

 

Kleurrijke tegeltableaus en hedendaags keramiek

Vijf eeuwen kunst, cultuur en geschiedenis smelten samen in een ogenschijnlijk eenvoudig bouwmateriaal. Dat maakt het zo boeiend. Nederland heeft een unieke plaats in de geschiedenis van tegels, tegeltableaus en keramiek. Dat kunt u zien in het museum. Keramiek is van alle tijden en weerspiegelt de ontwikkelingen in kunst, techniek, architectuur en het dagelijks leven.

Kunst

De collectie van het Nederlands Tegelmuseum is divers. U vindt indrukwekkende tegeltableaus die eeuwenlang paleizen, kerken, scholen, winkels en huizen versierden. Van Hollandse renaissance naar barok, van tegels in Art Nouveau en Art-Decostijl naar kunstwerken van onder meer Maurits Escher en Karel Appel.

Cultuur

Slechts tientallen jaren geleden waren handgemaakte tegels nog een alledaags verschijnsel in de Nederlandse huizen en gebouwen. Nu dit beeld steeds meer verdwijnt, zorgt het Nederlands Tegelmuseum ervoor dat dit oer-Hollands stukje cultuur niet verloren gaat. De voorstellingen op tegels vertellen ons veel over het leven van onze voorouders en vormen zo een spiegel van onze geschiedenis.

Geschiedenis

Natuurlijk besteedt het Nederlands Tegelmuseum ook aandacht aan het productieproces van de tegel; door middel van foto’s, tegeltableaus en een expositie van machines, gereedschappen en grondstoffen.

Plattegrond Museum

 

Zaal 1 - Tegel maken, oprichting museum en kleine presentaties

In zaal 1 wordt uitgelegd hoe de tegel werd geproduceerd, zie je een grote wand met oud-Hollandse tegeltjes en de vriendenvitrine. Eens in de zoveel tijd tonen vrienden van het museum in deze zaal een selectie uit hun collectie. 

Zaal 2 - Tegeldecors (Dingeman Korf)

In deze zaal wordt een historisch overzicht gegeven van de ontwikkeling van de Nederlandse tegel vanaf de 16de tot de 20ste eeuw.

Zaal 1 - historisch overzicht

Zaal 3 - Tegeldecors (Dingeman Korf)

Hier zie je voorbeelden van tegels uit de achttiende en negentiende eeuw. Er worden dan grote aantallen tegels met landschappen en pastorale voorstellingen gemaakt. In een wand is een haard opgebouwd met enkele Friese bloemvaastableaus en festoenen met muziekinstrumenten.

Zaal 4 - Internationale voorlopers en invloeden


Zaal 5 - Helene Kröller-Müller Kamer

In deze zaal zijn tegels en tegeltableaus met bijbelscènes in het blauw en het mangaan tentoongesteld. Een belangrijke plaats wordt ingenomen door een betegelde schouw die typisch was voor huizen en boerderijen in de streek van Zaandam tot Enkhuizen in de provincie Noord-Holland. De tegels van deze schouwen werden in Amsterdam en in Harlingen gemaakt. Deze schouw is gekend onder de naam "smuiger".

Zaal 6 - Collectie Manschot-Van der Meij en slagerij Ruijssenaar

Hier concentreert men zich op twee thema's: schepen en zeewezens. In de vitrinekasten worden zeldzame tegels gepresenteerd waarvan er slechts enkele exemplaren bestaan. De zeldzaamste is wel de "tulp-tegel" waarvan er slechts 23 exemplaren  zijn gekend.

Expositiezaal

Hier worden wisselende tentoonstellingen ingericht. Op dit moment is dat Oogappels. Onverwachte verhalen van de tegelcultuur.


Zaal 7 - Judih-Révész en de Gelukkige olifant

Collectie fotografie, Nederlands Tegelmuseum, Otterlo

Zaal 8 - tijdelijk gesloten

 

Zaal 9 - Monumentale toepassingen (Max Laeuger)

In de filmzaal zie je heel wat grote tegeltableaus die afkomstig zijn uit vroeg twintigste-eeuwse gebouwen. Bijna al die gebouwen zijn nu afgebroken. In sommige tableaus herken je de Jugendstil of Art Nouveau stijl. Deze stijl was zeer populair in het begin van de twintigste eeuw.

Lezingen zaal

Zaal 10 - Tegelpers en jubileumtegels

Deze "friction driven" pers werd in 1991 aan het Tegelmuseum geschonken door de vroegere tegelfabriek Westraven.

Zaal 11 - Keramisten en kunstenaars (o.a. Karel Appel)

Door middel van een kleine interne verbouwing is sinds  november 2005 een nieuwe zaal toegevoegd aan het expositieoppervlak. Deze zogenaamde Beekzaal zal worden gebruikt om naoorlogse tegelkunst te laten zien.

Beekzaal

De nieuwe data voor de taxatiedagen zijn bekend! Zaterdagmiddag 23 maart en 12 oktober.

 

Data: zaterdag 23 maart en 12 oktober
Tijd: 13.00 tot 16.00 uur

De taxatiedagen
In het AVRO/TROS televisieprogramma ‘Tussen Kunst en Kitsch’ laten mensen met enige schroom, of ook wel trots, aan keramiekdeskundige Kitty Lameris ‘hun’ tegels, schotels of kunstpotterie zien. Zij willen graag meer horen over wat zij meebrachten en zijn ook nieuwsgierig wat hun bezit ‘waard’ is.

Ook ons museum wordt geregeld benaderd met de vraag of het mogelijk is om antieke tegels of aardewerk te laten taxeren. Taxateur Ger de Ree is nauw verbonden met ons museum. Twee keer per jaar is hij aanwezig in Otterlo om uw aardewerk en tegels te taxeren. 

Ger de Ree, eigenaar van Capriolus Contemporary Ceramics en taxateur in het kunstprogramma ‘Schatgraven’ van TV Gelderland, vertelt graag over de bijzonderheden van tegels en ander keramiek. Hij geeft inzicht in stijlperiodes en in de gebruikte techniek van de stukken. Zijn taxaties zijn populair bij liefhebbers en verzamelaars.

Iedere bezoeker mag twee stukken aardewerk of tegels meenemen. Taxatiedagen zijn leerzaam en spannend. Er is altijd kans dat een stuk aardewerk iets uitzonderlijks blijkt te zijn.

taxatidagen

Praktische informatie
De taxatie is gratis, je betaalt alleen de entreeprijs voor het museum. De taxatiedag is van 13.00 tot 16.30 uur. De hele middag is er vrije inloop. 

Mooi Zo! van XON heeft een leuke reportage gemaakt van de laatste taxatiedag.

Op aanvraag is voor grotere gezelschappen een rondleiding door het museum mogelijk. 

Wil je een rondleiding boeken? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Filmzaal

De filmzaal is in gebruik.

De digitale tour Tegel Verhalen geeft je extra uitleg en achtergrondverhalen over bijzondere tegels en tableaus in het museum.

De digitale tour is een app en die kun je downloaden in de appstore of via google play.

De app werkt heel eenvoudig: in elke zaal hangen bij enkele werken nummerbordjes. Als je een nummer invoert in de app krijg je het verhaal te horen over het desbetreffende werk. 

Een beperkt aantal iPods is bij de balie beschikbaar voor bezoekers zonder telefoon. 

IMG 1743

appstoreplaystore

 



Ontdek de collectie

Meer weten over onze tentoonstellingen of vaste collectie?
Laat je inspireren en verrassen!

Ontdek de collectie

Top