fbpx
tegelmuseum-09.jpg

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden opende vandaag de tentoonstelling ‘Marjolein Bastin. Een ode aan de Veluwe’ in het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo. De expositie omvat 40 originele aquarellen, waarvan er 15 nog niet eerder zijn vertoond aan het publiek. De aquarellen tonen de grootste inspiratiebron van de in Ede woonachtige Marjolein Bastin: het Veluwse landschap.

De seizoenen op de Veluwe vormen de rode draad van de tentoonstelling. Daarin worden de aquarellen van Marjolein Bastin gecombineerd met een unieke collectie oud-Hollandse tegels met bloemen, planten en dieren uit het Nederlands Tegelmuseum.

Bastin wordt al heel haar leven geïnspireerd door de schoonheid van de natuur en brengt dat ruim 40 jaar over bij de mensen aan de hand van haar aquarellen. Liefhebbers genieten ook van haar creaties in haar wekelijkse rubriek in het tijdschrift Libelle. Bastins werk is internationaal bekend, maar de originele aquarellen zijn zelden geëxposeerd en nu voor het eerst te zien in Ede. 

Natuur als inspiratiebron
Ambachtslieden en kunstenaars laten zich al eeuwen inspireren door landschappen en natuur. Voorstellingen van bloemen, vogels en dieren, te zien op de aquarellen van Marjolein Bastin, treffen we ook aan op de Nederlandse wandtegels. Vooral in het midden van de 17de eeuw. In die periode werden in vrijwel elke stad in Holland en Friesland veelkleurige tegels en schotels gemaakt. Ook hadden alle plateelbakkerijen hun eigen series met voorstellingen. De naïviteit hiervan is aandoenlijk en staat in groot contrast met het gedetailleerde werk van Marjolein Bastin.

Ruimere openingstijden
Het Nederlands Tegelmuseum is tijdens de tentoonstelling ‘Marjolein Bastin. Een ode aan de Veluwe’ geopend van dinsdag t/m vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. 

Lees meer >> 

Ontdek de collectie

Meer weten over onze tentoonstellingen of vaste collectie?
Laat je inspireren en verrassen!

Ontdek de collectie

Top