fbpx
tegelmuseum-05.jpg

 

Wil je meer weten over tegels of waar ook tegels worden getentoonsteld? Op deze pagina vind je nog veel meer instellingen die actief zijn met tegels. 

Musea

Grote verzamelingen met overwegend 17de-eeuwse Nederlandse en buitenlandse tegels:

Verschillende stedelijke musea hebben een belangrijke collectie van de tegel- en aardewerkfabrieken en keramisten die vroeger lokaal werkzaam waren:

Een aantal 20ste-eeuwse bedrijfscollecties is ondergebracht in een toegankelijk (bedrijfs)museum:

Nederlandse tegels zijn al vanaf eind 19de-eeuw verzameld en in buitenlandse musea voor kunstnijverheid terecht gekomen. Enkele belangrijke collecties zijn:

Verenigingen

Nederlandse verenigingen op het gebied van tegels en keramiek zijn:

Internationale verenigingen betreffende tegels zijn:

Monumenten, Architectuur, Archeologie

Tegels zijn als bouwmateriaal eeuwenlang vanzelfsprekend toegepast in gebouwen, binnen en buiten. Naarmate de mode veranderde of tegels beschadigd raakten, werden ze vervangen. De laatste eeuw zijn ook veel tegels verwijderd omdat de belangstelling van verzamelaars toenam. Veel informatie over de oorspronkelijke toepassing van tegels is te vinden bij organisaties die monumenten inventariseren en beheren, en in archieven van architectenbureaus.De Stichting Vrienden Nederlands Tegelmuseum heeft een project opgestart om de nog aanwezige tegeltoepassingen in gebouwen op hun oorspronkelijke locatie (in situ) te documenteren: In-situ betegelingen in Nederland

Restauratie van tegels

Ontdek de collectie

Meer weten over onze tentoonstellingen of vaste collectie?
Laat je inspireren en verrassen!

Ontdek de collectie

Top