fbpx
tegelemuseum-11.jpg

7 september 2019 t/m 16 augustus 2020

Tegelschilderijen in moderne winkels uit de eerste helft 20e eeuw

Aan het begin van de 20ste eeuw groeit het inzicht in het belang van een goede hygiëne. Winkeliers die zich op een koopkrachtiger publiek richten gaan hun winkels van tegels voorzien, omdat deze goed te reinigen zijn. En tegelijk maken ze gebruik van alle decoratieve mogelijkheden die de wandtegel te bieden heeft. Langs de wanden komen grote, kleurige en fris geglazuurde tableaus die, als reclameplaten, een geïdealiseerd beeld geven van de onbedorven landelijke of juist exotische herkomst van de koopwaar.

Kampioen van de winkeltegels is ongetwijfeld de fa. P. de Gruyter & Zn, ruim een halve eeuw de grootste kruidenier van Nederland. Tientallen winkels door het hele land werden voorzien van series tableaus.

BEKIJK HIER DE FLYER

Peter Sprangers opende de expositie ‘Exotisch, luxueus en hygiënisch’ met een presentatie over De Gruyter. Peter Sprangers is auteur van De kunst van De Gruyter. Handel en keramiek in Utrecht en elders (2010) en Utrechtse tegels 1600-1900 (2013) en secretaris van de Historische Kring Tolsteeg-Hoograven (HTKH).

BEKIJK HIER DE PRESENTATIE

Ontdek de collectie

Meer weten over onze tentoonstellingen of vaste collectie?
Laat je inspireren en verrassen!

Ontdek de collectie

Top