fbpx
tegelmuseum-06.jpg

Bezoekers kunnen aankomende wintermaanden hun hart ophalen aan oudhollandse folklore in het Nederlands Tegelmuseum! Vanaf zaterdag 26 november toont het museum een expositie van IJspret op tegels. Op antieke wandtegels is een verrassende variatie aan voorstellingen met schaatsers en ijspret te zien.

Foto 26 11 2022 17 05 27

De opkomst van de handgeschilderde Nederlandse wandtegels in de zeventiende eeuw viel middenin de periode die de Kleine IJstijd wordt genoemd. Kunstenaars als Pieter Bruegel de Oude (ca. 1525-1569) en Hendrick Avercamp (1585-1634) maakten prenten en schilderijen waarop een krioelende menigte zich vermaakt op de bevroren grachten en rivieren. Het zijn vaak echte zoekplaten waar je oog door steeds andere taferelen getroffen wordt. Zoals met een ijsslee, een wak, het onderbinden van de schaatsen, de koek en zopie, deftige wandelaars op het ijs, het zwieren en vallen.

Tegelschilders lieten zich inspireren door prenten en gebruikten afbeeldingen van schaatsers voor hun tegels met voorstellingen over het dagelijks leven. Veel van deze tegels werden vervolgens toegepast in de achterwand van een vuurplaats, juist de enige plaats in huis waar men zich in de koude winters weer een beetje kon opwarmen. En nog altijd spreken die typische winterse voorstellingen uit het verleden tot de verbeelding. We worden daarbij wellicht aangelokt door een geromantiseerd beeld, een wereld met hele dorpen collectief op het ijs, met alle rangen en standen door elkaar, waar je even ontsnapt aan de dagelijkse routine en zorgen. 

Foto 26 11 2022 17 05 00

Voor de samenstelling van de expositie wordt samengewerkt met Verzamelkring De Poolster, waar vele verzamelaars van schaats gerelateerde artikelen lid van zijn. Daarnaast zijn er vele bruiklenen van het Eerste Friese Schaatsmuseum in Hindeloopen en van tal van particuliere verzamelaars.

De tentoonstelling is te zien tot en met 12 maart 2023.

Ontdek de collectie

Meer weten over onze tentoonstellingen of vaste collectie?
Laat je inspireren en verrassen!

Ontdek de collectie

Top