fbpx
tegelemuseum-11.jpg

Te zien t/m oktober 2017

Uit de verzameling van Paul Kil, uroloog in het in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis te Tilburg.

‘Men noemt ons helaas... steensnijders, loodgieters of nog erger... piemeldokter

Ons museum wordt ondersteund door de Stichting Vrienden van het Nederlands Tegelmuseum. Deze circa 450 Vrienden helpen het museum met hun bijzondere tegelkennis en bij het inrichten van de Vriendenvitrine.

Uroloog Paul Til schrijft over zijn bijzondere verzameling: ‘Urologen houden zich bezig met ziekten en aangeboren afwijkingen aan urinewegen (nier, blaas, prostaat) en mannelijke geslachtsorganen (penis en zaadballen). 

Helaas mag mijn vak zich niet verheugen in de hoogste waardering: men noemt ons steensnijders, loodgieters of nog erger piemeldokter. Vandaar mijn voorliefde voor de tegels die u hier bijeen ziet. Overal staat het mannelijk lid afgebeeld in rustende of fiere ‘staander’ positie. De meest belangrijke functie van het orgaan: het geleiden van de urinestroom uit de blaas naar de buitenwereld wordt treffend uitgebeeld in alle variëteiten. Soms hapert de straal, soms is de straal gespleten, en soms (vaak dankzij urologische interventie) een schitterende boog. 

''Om al deze tegels bijeen te krijgen heb ik de steun van vele ervaren tegelliefhebbers mogen krijgen. Zij hielpen mij met signaleren, opsporen en verkrijgen van de tegels. Met name dank ik tegelvriend Joop Gosliga in Groningen, aan wie ik deze vriendenvitrine opdraag.''

Ontdek de collectie

Meer weten over onze tentoonstellingen of vaste collectie?
Laat je inspireren en verrassen!

Ontdek de collectie

Top